Saturday, June 27, 2009

bone vs blood test

Jalan jalan dalam mall buat saye rase sangat2 buhsan sebab saye lebih tertarik pada bahagian baju baju serta bermacam aneka tudung daripada groceries corner di mane saye my mom my dad n my sis berada sekarang ni, mood saye lebih kepada baju baju yang tergantung kat pintu masuk mall tadi. Jadi saye meninggalkan mereka dan my sis pon sibuk nak ikut sekali..saye lebih kepada window shopping sebab itu bab2 shopping, saye mengambil mase agak lame tapi kadang-kadang saye tak beli langsung kalau susah sangat nak pilih yang mane satu..jadi saye meninggalkan my mom n my dad beli barang dan saye pegi la jenjalan kat tempat lain wif my sis..

dalam mall tu tidaklah begitu rame orang tapi bermacam minuman free ade..semuanya mempomotkn produk minuman masing masing..saye pegi kat Oligo Perl Power Root lepas tu saye pegi kat tempat INDOCAFE...sedap memang sedap tambah tambah lagi ianye percume..tapi saye cume tukang minum dan tak kesah pon ape yang salesgirl salesboy tu nak kate saye hanye mengiyakan dan menghadiahkan sebuah senyuman, tak pulak membeli sebab saye tak berminat nak beli..seperti saye katekan saye hanye nak jenjalan je..ok!!! Cuma cakap dalam hati sahaja tidak pulak cakap kat mereka mereka yang mempromot itu..

Tengah tengah jenjalan lagi due tige langkah dari situ ade ANLENE jugak sibuk mempomot. Kat situ ade perkhidmatan memeriksa tahap kekuatan tulang secare percume wuaahhhh jadi saye pegi mingisi borang.walopon pada mulenye hairan jugak nape saye sorang aje yang isi selain ade sorang lagi auntie Cina kat situ padahal ramai je orang lalu lalang.. lepas je saye isi baru la rame yang ikot nak isi. (senyum sendiri) Cara pemeriksaan nye senang je hanye letakkan kaki kanan pada satu alat mesin dan ape tah orang tu sembur sembur sejenis air kat kaki saye yang mungkin hanye air biase je. ^^dan akhirnye keputusan tahap osteoporosis saye masih di tahap rendah dan tidak merisaukan…


Kalu tak sebab ade ANLENE promot tadi sampai bile pon saye tak tahu tahap osteoporosis saye dan tak pernah terpikir pon nak pegi check kat mane2 kelinik dengan sendirinye,

juge dengan sebab tu jugak my mom mule nak beli susu dan nak sesuaikan minum susu sebab kate my mom, keputusan nye pada tahap risiko sederhana..jadi die risau mandangkan tahap itu dekat kepada berisiko tinggi..(rupenye my mom n my dad also went for that test..lepas saye tunjukkan keputusan saye tadi saye pegi sambung jenjalan kat tempat baju2 yg saye kenan tadi..)

thanx to HL yang buat tulang ku kuat..saye anggap tu lah sebabnye tulang saye jadi kuat..selain syukur pada Tuhan ^^ ini menunjukkan tahap kesihatan saye masih tinggi..

walopon sebelom ni penah saye nak derma darah (kat Poket D dalam kampus ari tu..) tapi tak mampu gara gara bak kate orang yang bertugas 'check' darah tu kate darah saye hanye cukup untuk diri sendiri wuaaa baru semangat nak buat sumbangan seikhlas hati..sebelom ni takot takot nak derma sebab saye memang tak rase yakin tapi bile da yakin kuantiti darah tak cukup pulak..terpisat pisat meninggalkan tempat tu terus balik bilik mandangkan dah habis kuliah hari tu..(xpela ade cara lain lagi nak buat sumbangan kan..memujuk diri)

tulang saye kuat
saye puas hati n senyum bangga sekarang
tak bole derma tulang eh??

2 comments:

eVy-D-YaNa said...

amboi2...xdpt derma darah, derma tulang pn jadi la ek? hehe~ ;P

aurisshaura said...

gara gara kecewa xdpt derma darah ari 2.. :P